Events:

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

Onlangs is ’s werelds eerste Memory-Driven Computing demonstratie succesvol uitgevoerd.

Met deze techniek staat geheugen centraal bij het computing platform. Dit in tegenstelling tot huidige computing platforms waarbij juist processing als fundament wordt gezien. Met The Machine worden voorheen onmogelijk geachte prestatie- en efficiëntiewinsten gerealiseerd. 

Ontwikkeld als onderdeel van onderzoeksprogramma ‘The Machine’, vormt het proof-of-concept prototype van HPE een belangrijke mijlpaal in het streven om de fundamentele architectuur waarop alle computers de laatste 60 jaar zijn gebouwd te transformeren. 

Simulaties lieten zien dat de snelheid van de nieuwe architectuur de huidige computing verbetert met een forse vergrotingsfactor van meerdere ordes. Bij bestaande producten werden verbeterde verwerkingssnelheden gemeten tot 8.000 keer sneller op diverse workloads. HPE verwacht vergelijkbare resultaten op te leveren als het vermogen van het prototype wordt uitgebreid met meer nodes en geheugen.

Gartner voorspelt dat in 2020 het aantal connected devices groeit naar 20,8 miljard waarbij een ongekende hoeveelheid aan data wordt gegenereerd. Deze groei is sneller dan de capaciteit om dit met de bestaande informatica-architecturen te verwerken, op te slaan, te beheren en te beveiligen.

Het prototype van the proof-of-concept van The Machine, dat in november online kwam, toonde hoe de fundamentele elementen van de nieuwe architectuur onderling samenwerken, zoals het ontworpen is door de onderzoekers van HP-Labs. Met de proof-of-concept toont HPE:

  • Compute nodes die toegang hebben tot een pool van Fabric-Attached Memory.
  • Een geoptimaliseerde op Linux gebaseerd besturingssysteem (OS) dat draait op een op maat gemaakte System on a Chip (SOC).
  • Photonics/Optical communicatieverbindingen, inclusief de nieuwe X1 photonics module werken zijn operationeel.
  • Nieuwe softwareprogrammeringstools ontworpen om een overvloed aan persistent memory te benutten.

Exascale

Naast het online brengen van extra capaciteit, richt The Machine zich op exascale computing. Exascale is een volgende stap binnen High Performance Computing (HPC) die gericht is op het creëren van computers van verschillende ordes van grootte die krachtiger zijn dan ieder huidig systeem. De nieuwe architectuur is extreem schaalbaar, van kleine IoT-apparaten tot de exascale. Dit maakt het een ideale basis voor een breed scala aan nieuwe high-performance compute en data-intensieve workloads, inclusief big data analytics.

Vercommercialisering
HPE is vastbesloten om de onderliggende technologieën van The Machine snel te vercommercialiseren naar nieuwe en bestaande producten. Deze technologieën vallen momenteel in vier categorieën: non-volatile memory, fabric (inclusief fotonica), ecosystem enablement en security.
 
Non-Volatile Memory (NVM) - dit levert een belangrijke bijdrage aan de stap op weg naar byte-adresseerbare non-volatile memory met een focus om de prestaties van DRAM te benaderen. Daarbij biedt het de capaciteit en persistentie van traditionele opslag.

Fabric (inclusief fotonica) - in de toekomst wil HPE de fotonica integreren in andere productlijnen, inclusief het storage portfolio.

Ecosysteem Enablement - samen met Hortonworks / Spark brengt HPE software voor Memory Driven Computing op de markt. Als onderdeel van het Gen-Z Consortium start HPE de komende jaren de integratie van ecosysteemtechnologie en specificaties in een scala aan producten.

Security - met dit prototype zijn nieuwe, secure memory interconnects in lijn met HPE’s visie om security te verankeren in de complete hardware en software. De komende jaren volgt verdere uitwerking met nieuwe hardware beveiligingsfuncties en nieuwe software beveiligingsfuncties. Vanaf 2020 wil HPE deze oplossingen koppelen aan additionele securitytechnologieën die momenteel nog in de onderzoeksfase zitten.

Recente blogs