Events:

Met de eindejaarsvakantie voor de deur kijk ik toch al vooruit naar een opwindende toekomst.

Die wordt bepaald door technologie die onze grootste vragen kan beantwoorden, onze grootste uitdagingen kan oplossen, en ons helpt de wereld beter te begrijpen. Er ontstaat een wereld waarin alles met elkaar verbonden is, voortgestuwd door het Internet of Things (IoT).

Achter de schermen, in vrijwel elke branche, vinden geweldige inspanningen plaats om onze fysieke en digitale werelden te verbinden. Velen spreken over de nieuwe industriële revolutie. In een recent rapport voorspelt het World Economic Forum (WEF) dat IoT binnen 10 jaar invloed heeft op bijna tweederde van het mondiale Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat levert ongekende mogelijkheden op voor vrijwel elk aspect van ons leven.

Onze steden
Volgens de VN zal in 2050 66% van de wereldbevolking in steden wonen, met alle gevolgen van dien voor de infrastructuur en de middelen. Daarom investeren steden over de hele wereld - van Londen tot Goyang - nu al in technologie om die toestroom het hoofd te kunnen bieden.

Sensoren, data en analyses worden ingezet om het verkeer en het energieverbruik te verminderen, de openbare veiligheid en de kwaliteit van de lucht te verbeteren, en ouderen te beschermen. Deze investeringen geven burgers niet alleen meer controle over de diensten die zij willen en nodig hebben, ze stimuleren ook de economie. Zo zal IoT volgens een studie in 2020 zo’n 320 biljoen pond toevoegen aan de Britse economie.

Banen
Ander onderzoek beweert dat bijna de helft van alle Amerikaanse banen in de komende twee decennia kan worden geautomatiseerd. Denk daarbij niet alleen aan banen bij de productie. Wie de trailer van de nieuwe film ‘Passengers’ zag, weet dat zelfs bartenders kunnen worden geautomatiseerd.

Goed nieuws is er ook. Want IoT zal niet alleen banen vervangen - het levert ook geheel nieuwe beroepen op. WEF schat dat 65% van de huidige leerlingen van de basisschool banen zullen hebben die nu nog niet bestaan. Er zullen meer op IoT gebaseerde functies komen zoals slimme energie-experts en technerd stad planners; naast de voortdurend groeiende behoefte aan ingenieurs, ontwikkelaars en data wetenschappers. En creatieve types hoeven niet bang te zijn dat zij moeten wijken voor automatisering. Deskundigen voorspellen dat door IoT ook een ‘ambachtelijke economie’ zal opbloeien met ruimte voor schrijvers, kunstenaars en ontwerpers.

Industriële IoT zal bedrijven als Airbus helpen bij het creëren van ‘fabrieken van de toekomst’. Robots en mensen zullen daar naast elkaar werken aan de bouw van vliegtuigen in virtual reality. Zulke fabrieken kunnen anticiperen op machineproblemen voordat ze gebeuren. Met een efficiënt inventarisbeheer en besparing op brandstofkosten door optimale afleverroutes.

Hetzelfde geldt voor de detailhandel, transport en zelfs de landbouw, op dat laatste gebied bewijst IoT zijn ‘vruchtbaarheid’ al. The Economist publiceerde onlangs een verhaal over een Californische amandel boer die met op cloud-gebaseerde vochtsensoren zijn waterverbruik met 20% reduceerde. Vergelijkbare oplossingen kunnen bijdragen om afval te verminderen en meer en betaalbaar voedsel te produceren.

Gezondheidszorg
In het National University Hospital in Singapore draait een pilot voor zorg op afstand. Patiënten dragen thuis wearables die biometrische updates doorgeven aan artsen. Zulke apparaten bewaken de gezondheid van de patiënt, zorgen voor veilige inname van medicatie en ze voorkomen de gevolgen van kruisbesmetting die soms voorkomt in ziekenhuizen.

Vrede en welvaart
Dit is nog maar het begin van de mogelijkheden van IoT. Verhoogde intelligentie en connectiviteit kunnen ons leven op allerlei manieren verbeteren. Zodat wij ons kunnen concentreren op zaken in het leven die er écht toe doen - familie, vrienden, gezondheid en geluk. Dus aan het einde van 2016, wens ik u allen vrede en welvaart in 2017. En… a more connected future!

Meg Whitman

Video
Bekijk hier de video die het toekomstbeeld schetst.

Recente blogs

Blog kalender

Een momentje, terwijl we de kalender samenstellen.